HTML

Hitel

Hitel információs oldal. Segít eligazodni a hitelek, finanszírozási lehetőségek, állami támogatások világában. Hírek, aktualitások.

Friss topikok

  • csaladterapia budapest: @TBALAZS: Egyetértek. Én is úgy vélem, hogy hosszabb távon sajnos nem zárható ki a további gyengül... (2009.03.15. 23:56) Fellélegezhetünk? - 290-et közelítette az euró
  • Hitel központ: Az alábbi honlapon is lehet találni erről még információkat. (2007.05.17. 09:00) Hitel iskola

Szocpol

2007.05.17. 10:50 hiteles

Közvetlen állami támogatások (szocpol)

Lakáscélú közvetlen állami támogatások a 12/2001.(I.31.) korm. rendelet alapján


Lakáscélú közvetlen (vissza nem térítendő) állami támogatások:

  • lakásépítési kedvezmény (szocpol),
  • fiatalok otthonteremtési támogatása.

    A közvetlen támogatások meghatározása, igénylési célok

    Közvetlen támogatások alatt a vissza nem térítendő állami támogatásokat értjük. A támogatásra való jogosultság személyi feltételeinek meglétét az állandó lakóhely szerinti jegyző igazolja. Nem támogatott személyi külföldi vagy hontalan esetében a támogatás igénybevételéhez a Gazdasági Minisztérium engedélye szükséges, azonban ha a házastársak egyike támogatott személy a közvetlen támogatás külön engedély nélkül is igénybe vehető.

    Feltételei:
    a) hitel nélkül, önállóan is igényelhetőek,
    b) e támogatásokat csak egy alkalommal lehet igénybe venni,
    c) a saját erő meglétét és felhasználását kiemelt figyelemmel kell ellenőrizni, valamint
    d) csak méltányolható lakásigény mértékének megfelelő lakás építéséhez/ vásárlásához (korlátozott esetben bővítéshez és lakáscseréhez) lehet igénybe venni.
    e) A támogatásra való jogosultságnak ill. annak mértékének megállapítását vásárlás esetén a lakásra vonatkozó végleges adásvételi szerződés megkötése után 120 napon belül, építés/bővítés esetén használatbavételi engedély kiadása előtt kell kérni.
    Aki eddig az időpontig nem élt a kedvezmény igénybevételének lehetőségével, utána már nem tarthat rá igényt!

    A közvetlen támogatásokat csak abban az esetben veheti igénybe, ha az igénylőnek, házastársának, élettársának és kiskorú gyermekének, együtt költöző családtagjainak lakástulajdona, állandó használati joga vagy bérleti jogviszonya nincs. Ebbe beleszámít a gazdasági társaságba vagyoni hozzájárulásként szolgáltatott, illetve az építési és használatbavételi engedélyben meghatározott céltól eltérően használt lakás is.

    Ez alól kivételt képez:
    a) ha olyan lakás legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada van az együtt költözők tulajdonában, amit öröklés vagy, tulajdonközösség megszüntetése útján szereztek vagy
    b) a lakás lebontását az önkormányzat elrendelte vagy engedélyezte, vagy
    c) 1988. december 31-e előtt haszonélvezettel terhelten került a tulajdonukba és a haszonélvezője benne lakik, vagy
    d) a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén, haszonélvezettel terhelten került a tulajdonukba és a haszonélvező benne lakik.

    A közvetlen támogatások nyújtásának további feltétele, hogy az igénylő a támogatás nyújtásáról szóló szerződés megkötését megelőző 5 éven belül értékesített lakásának eladási árát (csökkentve az azt terhelő és visszafizetett lakáscélú hitel összegével) az építési költség (vételár) kiegyenlítésére maradéktalanul felhasználja.

    A támogatások jogszerű felhasználásának biztosítására az építkezés időtartalmára és a használatbavételi engedély megszerzésétől, illetve az adásvételi szerződés megkötésétől számított 10 évre a Magyar Állam javára jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre az ingatlannyilvántartásba a hitelcéllal érintett ingatlanra. A támogatást folyósító pénzintézet kérelmezi a bejegyzést.

    Amennyiben a tulajdonos 10 éven belül (fiatalok otthonteremtési támogatása esetén 5 éven belül) az érintett lakást lebontja, elidegeníti, lakáscéltól eltérő módon hasznosítja, a támogatásokat vissza kell fizetni, kivétel ez alól, ha az elidegenítésből származó bevételt lakáscélra használja fel. Ez esetben a lakás fekvése szerinti jegyző engedélyével a visszafizetési kötelezettség 1-3 évre felfüggeszthető.
    Lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény (LÉK)

    A lakásépítési kedvezmény egy vissza nem térítendő támogatás, mely az igénylő személy által eltartott és a vele közös háztartásban élő gyermekei (illetve más eltartott családtagja) után vehet igénybe lakástervei megvalósításához.

    Eltartottnak minősül...

    ... a gyermek, akkor ha
  • a 16. évet még nem töltötte be,
  • a 16. évét betöltötte 25 év alatti és oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, és a
  • a 16. évét már betöltötte, de testi, vagy szellemi fogyatékosság miatt munkaképességében min. 67%-ban korlátozott (ez az állapot legalább egy éve tart, vagy egy éven belül előreláthatóan nem szűnik meg,
    ... a kereső tevékenységet nem folytató házastárs (élettárs), ha
  • a munkaképességét min. 67%-ban elvesztette, vagy
  • a nyugdíjkorhatárt elérte, vagy
  • a háztartásban legalább két olyan gyermeket gondoz, aki után - koruk miatt - családi pótlék jár, vagy egy állandó ápolásra szoruló fogyatékos gyermeket gondoz, vagy
  • az építtető (vásárló) vagy házastársa a saját közeli hozzátartozóját (szülő, testvér, nagyszülő) gondozza, aki munkaképességében min. 67%-ban korlátozott.
    ... az építtető (vásárló) vagy házastársa (élettársa) közeli hozzátartozója, ha
  • munkaképességét min. 67%-ban elvesztette, vagy
    a nyugdíjkorhatárt elérte. Nem minősül eltartottnak a GYES-en, GYED-en lévő házastárs (élettárs)!

    Az eltartottakat akkor lehet figyelembe venni, ha az építtetővel (vásárlóval) legalább egy éve közös háztartásban élnek, és havi rendszeres keresetük nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét, illetve házastárs, szülők, nagyszülők esetén kettejük együttes jövedelme nem haladja meg a legkisebb öregségi nyugdíj kétszeresét, valamint az építtetővel (vásárlóval) az új lakásba együtt költöznek. A kedvezmény az építtetőt az általa eltartottak után akkor is megilleti, ha az eltartott(ak) maguk is építtetők, de a tulajdoni hányaduk együttesen az 50%-ot nem haladja meg.

    A lakásépítési kedvezmény mértéke:

    Ha új lakást épít vagy újonnan épített lakást vásárol,


    - első gyermek után 900.000 Ft,
    - második gyermek után 1.500.000 Ft,
    - harmadik gyermek után 1.400.000 Ft,
    - negyedik gyermek után 800.000 Ft
    - minden további gyermek után gyermekenként 200.000 Ft.
    - minden más eltartott családtag esetén 30.000 Ft
    Nem tartozik bele ebbe a családi vagy ikerház emeletráépítésnek nem minősülő tetőtér beépítése.
    Fontos, hogy az építőnek illetve az eladónak számlaképesnek kell lennie.

    Használt lakás vásárlása esetén a fenti támogatások 50%-a igényelhető, ha


    a) 3 vagy több gyermeket tart el, több mint két éve már tulajdonában lévő lakást értékesít és helyette - legalább komfortos - lakást vásárol, melynek nagyobb a hasznos alapterülete és a szobaszáma legalább eggyel több.
    b) További feltétel, hogy az értékesített lakás az eltartóknak és együtt költöző eltartott gyermekeiknek együttesen legalább 50% arányú tulajdonában álljon, és az értékesített lakás eladási árának a 12/2001. (I.31.) Korm.rendeletben foglaltakkal csökkentett összegét a vásárlásra fordítsák.

    Szintén 50% igényelhető bővítésre a legalább 50% -ot elérő arányban az igénylő tulajdonában lévő lakás esetén, ha a) az legalább egy lakószobával való bővítést jelent az épület alapterületének növelésével, és az építési engedély kiállításának dátuma 1999. január 1-je utáni.
    b) Ha kettő vagy több gyermeket tart el, a kedvezményt az új lakás építésének nem minősülő tetőtér beépítéséhez és emeletráépítéshez is igénybe veheti.



A kedvezmény összege az építési költség, eladási ár, saját beruházású lakásépítés esetén számlákkal igazolt tényleges pénzkiadások maximum 65%-a lehet.

A nem lakás céljára szolgáló helyiségekre (pl. garázs stb.) jutó költségek nem vehető figyelembe.

Új lakás vásárlásakor / építésekor, a gyermektelen fiatal házaspár (egyikük sem töltötte be a kölcsön/adásvételi szerződés megkötésekor a 40. évet) egy, illetőleg két születendő gyermek, az egygyermekes fiatal házaspár további egy születendő gyermek vállalása esetén kérheti a kedvezmény kölcsönként történő megelőlegezését.

A gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidő (egyben megelőlegezés időtartalma) egy gyermek vállalása estén 4 év, kettő gyermek vállalásakor 8 év, mely időtartam alatt, de legfeljebb az erre vonatkozó határidő lejártáig, az igénylő házaspárt fizetési kötelezettség nem terheli. A vállalt gyermekek megszületésére vonatkozó határidő lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötésétől, építés esetén a használatba vételi engedély kiadásától kell számítani. Amennyiben az igénylő házaspár gyermekvállalását nem, vagy csak részben teljesíti, úgy a megelőlegező kölcsön meg nem született gyermekre eső részét, valamint a türelmi idő alatt az Állam által megfizetett díjakat köteles, a kiegészítő kamattámogatású kölcsönnél írt feltételekkel (kamat, futamidő) visszafizetni.

A kedvezmény utóbb született gyermekek esetén is igénybe vehető. A házaspár a támogatás összegét az új lakás építésére vagy újonnan épített lakás megvásárlása felvett kölcsön törlesztésére fordíthatja. Amennyiben a kedvezményt az utóbb született gyermek után a fent meghatározott határidőn belül igényli, a kedvezmény az építési költség / vételár megfizetésére is felhasználható.

Fiatalok otthonteremtési támogatása (FOT)

Fiatalok otthonteremtési támogatására jogosultak a gyermeke(ke)t nevelő, 35év alatti házastársak, élettársak vagy egyedülálló személyek a használt lakás vásárláshoz szükséges önerő növelése érdekében, amennyiben az ingatlan vételára nem haladja meg Budapesten és megyei jogú városokban a 12 millió forintot, vidéken a 8 millió forintot.

Az igénylő tulajdonában nem lehet lakóingatlan!

A fiatalok otthonteremtési támogatás esetén a folyósítását követő egy éven belül be kell mutatni:

a) illetékhivatal által hozott, a támogatással vásárolt ingatlan visszterhes vagyonszerzési illetékelőlege kiszabásáról szóló határozatot, és
b) a lakcímet igazoló hatósági igazolványát, mely igazolja, hogy a támogatással vásárolt ingatlan a lakóhelye. A kedvezmény mértéke azonos a bővítéshez igényelhető összeggel.

Ezen támogatási összeg nem haladhatja meg az adásvételi szerződés szerinti vételár: 80%-át.

Támogatást igényelhetnek a támogatást korábban született gyermek után igénybevevők a később született gyermek(ek) után is, abban az esetben, ha kölcsönszerződéssel rendelkeznek. Az igénybe vett támogatást csak a még fennálló kölcsön tőketörlesztésére lehet fordítani.
Forrás:Budapesti hitel központ

Szocpol, hitel 

komment

Címkék: bank hitel lakáshitel szocpol jelzáloghitel banki hitel hitelek hitelügyintézés hitelközvetítés

süti beállítások módosítása