HTML

Hitel

Hitel információs oldal. Segít eligazodni a hitelek, finanszírozási lehetőségek, állami támogatások világában. Hírek, aktualitások.

Friss topikok

  • csaladterapia budapest: @TBALAZS: Egyetértek. Én is úgy vélem, hogy hosszabb távon sajnos nem zárható ki a további gyengül... (2009.03.15. 23:56) Fellélegezhetünk? - 290-et közelítette az euró
  • Hitel központ: Az alábbi honlapon is lehet találni erről még információkat. (2007.05.17. 09:00) Hitel iskola

Ne higgyünk el mindent a banknak 1.

2009.03.23. 11:07 hiteles

Halogatási taktika

A hitelválságra adott banki trükkök közül elsőként egy olyat néznék meg, amit „halogatásként” nevezhetünk el. Ennek a lényege, hogy a hitelbírálati időt indokolatlanul hosszú ideig elhúzzák, közben rendszeresen újabb papírok benyújtását kérik.

Ezt a módszert több bank is alkalmazta/alkalmazza, mivel előnye a bank számára, hogy hosszabb ideig titokban tudja tartani a likviditási nehézségét, mivel kifelé azt kommunikálja, hogy zavartalanul működik a hitel és lízing kérelmek befogadása, bírálata, nem növekedett az elutasított hitelek aránya sem. Sok esetben az ügyfél lép vissza a hitelkérelemtől egy idő után, mikor megunja a sokadik hiánypótlást, a több hónapig húzódó hitelbírálatot, stb.

Lakáshitel esetén, ha az ügyfél eléggé kitartó, vagy nincs már ideje más bankhoz fordulni, akkor az is előfordul, hogy a hosszas bírálati időnek a fizetési határidő (és az eladó türelmének) lejárta vet véget. Leginkább ezért elítélendő a banknak ez a taktikája, mivel ennek következtében sokszor milliós nagyságrendű károkat okoz az ügyfélnek a foglaló elvesztése által.

Azoknál a bankoknál ahol ezt alkalmazták, ott átmenetileg meg tudták ugyan oldani a cikksorozat bevezetőjében feltett kérdést: „Hogyan tudja a hitelkihelyezést zavartalanul folytatni, úgy hogy közben mégse kelljen egy új hitelt se folyósítania?”. Ennek utólag az lett a következménye, hogy a független hitel és lízingközvetítők elpártoltak ezektől a bankoktól, és miután a bank pénzügyi helyzete stabilizálódott és már tudna kihelyezni hitelt, akkor már a közvetítők nem viszik oda az ügyfeleiket. Mivel a hitelválság még átláthatatlanabbá tette az ügyfelek számára a banki hitelpiacot, így az elindulása óta egyre inkább keresetté váltak azok a független hitel és lízingtanácsadók, akik sikerrel intézték el ügyfeleik számára a hitel, vagy lízingkérelmek folyósítását.

Szerző: Hitel és Lízing Centrum

komment

Címkék: bank hitel pénz lakáshitel forint deviza lízing lakáslízing jelzáloghitel devizapiac hitelválság banki hitel hitelek hitelkiváltás hitelügyintézés személyi kölcsön vállalkozói hitel hitelközvetítés

süti beállítások módosítása